BIOGRAFIE

Als dochter van Nederlandse professionele musici groeide Laura op in Duitsland. Al op vierjarige leeftijd stond ze in vuur en vlam voor de viool en kreeg ze les van haar vader, violist Radboud Oomens. Acht jaar later werd zij leerlinge van Herman Krebbers, van wie ze tot aan haar toelating voor het conservatorium les kreeg. 

Laura vervolgde haar studie in Berlijn aan de Universität der Künste Berlin bij Uwe-Martin Haiberg, waar ze in 2003 haar Diplom behaalde met een 9. Ze sloot haar studie 'cum laude' af met een Master of Music Performance in Londen bij David Takeno.

Van 2002 tot 2007 was Laura remplaçant in verschillende gerenommeerde Duitse orkesten, zoals het Deutsche Sinfonie Orchester Berlin, het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin en het NDR Sinfonieorchester Hamburg. Ze speelde ook in kleinere ensembles als de Kammerakademie Potsdam en het Scottish Chamber Orchestra. 

Daarna was Laura gedurende drie jaar verbonden aan het Residentie Orkest Den Haag als eerste violiste, in het laatste jaar als tweede concertmeester.

In 2009 richtte ze samen met een Duitse compagnon het Unison Chamber Music Festival in Sangerhausen op, dat twee prachtige edities heeft mogen beleven.

De liefde voor de kamermuziek hebben Laura onder meer naar IMS Prussia Cove, het Gaia Music Festival en naar diverse festivals in Nederland gebracht. 

Van 2012 tot 2016 maakte Laura deel uit van het Vespucci Strijkkwartet, dat in 2015 zijn eerste CD uitbracht.

Lesgeven en kamermuziekensembles coachen vindt Laura een van de leukste dingen die er zijn. Het lesgeven aan gevorderde amateurs en aankomende professionals inspireert haar, zodat ze haar eigen kennis en ervaring kan delen en verder ontwikkelen.

Sinds 2012 is Laura lid van het Nederlands Kamerorkest. Ook is ze af en toe te gast als aanvoerder en concertmeester bij andere orkesten en ensembles.

Met haar eigen serie 'Close–up Classics' verzorgt Laura concerten in wisselende bezettingen op verrassende locaties. Sinds 2020 gaan deze concerten onder de naam anderhalvemeterconcerten.nl voor de periode waarin de 1,5 meter afstand van belang is.

De viool die Laura met veel liefde en plezier bespeelt is een Joseph Gagliano uit 1779, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

© 2019 by Laura Oomens